A MEVE tagságának ország- és külföld-járó kiállításai és a tárlatokhoz kapcsolódó előadásai – 2015. II. félév /2016. I. negyedév

A MAGYAR EMLÉKEKÉRT A VILÁGBAN KÖZHASZNÚ EGYESÜLET
tagságának ország- és külföld-járó kiállításai és a tárlatokhoz kapcsolódó előadásai
( 2015. II. félév /2016. I. negyedév)

2015. év / II. félév:

 • 06.20.- 06.30. Rákóczifalva (Kat. templom)
  Árpád-házi Szt. Erzsébet emlékezete a világban…
 • 06.20.- 06.22. Csap (Kárpátalja,Széchenyi Isk. névadó)
  Széchenyi emlékek nyomában Európában…(1.)
 • 06.15.- 07.31. Budapest (Krisztinavárosi Könyvtár)
  Erkel emlékek nyomában…
 • 06.10.- 08.31. Mohács (Városi Galéria)
  Liszt-emlékeknél Európában…
 • 08.20.- 09.10. Rákóczifalva (Kat.templom)
  Árpád-házi Szent Erzsébet emlékezete a világban
 • 09.14.- 09.26. Szolnok (KESZ szervezet)
  Árpád-házi Szent Erzsébet emlékezete a világban
 • 09.25.- 09.27. Tállya: (Szt.László templ.) Árpád-házi Szent Erzsébet emlékezete a világban
 • 09.26.- 10.26. Budapest (SZ.E. Könyv)
  Elindultam szép hazámból- Bartók emlékek nyomában
 • 10.15 – 12.31. Gyöngyös(Rákóczi iskola- Kolping Ház)
  Rákóczi- és kuruc emlékek Európában…
 • 10.15.- ……. Sopron (Pannónia Szálló)
  Széchenyi-emlékek nyomában Európában (2.)
 • 10.15.- 11.05. Miskolc (Erkel Zeneiskola)
  Erkel-emlékek nyomában…
 • 10.19.- 11.15. Kaposvár (Liszt Zeneiskola)
  Liszt emlékeknél Európában…
 • 10.27 – 11.15. Felsőőr (Oberwart, Kétnyelvű Isk.)
  Jókai-emlékek nyomában…(+ emléktábla-állítás!)
 • 11.07. – 11.24..Szerencs (Műv. Közp. Huszárvár)
  Erkel-emlékek nyomában…
 • 11. 24 – 12.15. Karcag, (Erkel Zeneiskola)
  Erkel emlékek…” kiállítás

2016. év / I. negyedév:

 • (- – – áll. kiáll.) Sopron (Pannónia Szálló, Galéria)
  Széchenyi-emlékek nyomában, Európában
 • 01.05. – 01.31 Budapest (Krisztinavárosi Könyvtár)
  Liszt emlékeknél Európában…
 • 01.15. – 02.15. Gyöngyös (Kolping Ház)
  Árpád-házi Szent Erzsébet emlékezete…
 • 01. 25 – 02.10. Zalaszentgrót (Erkel Zeneiskola)
  Erkel-emlékek nyomában…
 • 01. 28.- 02.15. Budapest (Óbudai E. Bánki D. Kar.)
  Széchenyi emlékek nyomában…(válogatás)
 • 01. 30. – 02.01. Budapest (Vigadó, Széchenyi Bál)
  Széchenyi-emlékek nyomában…(válogatás)
 • 02. 07. – 03.07. Budapest( II. ker. Szent Erzsébet Otthon)
  Magyar karitatív hercegnők, királynék emlékezete
 • 02.08. – 03.08. Budapest (XII.ker. Ugocsa u. Könyvtár)
  Liszt-emlékeknél Európában..
 • 02.10. – 02.28. Budapest (Koós K. Zeneiskola)
  Erkel emlékek nyomában…
 • 03.15. – 04.15. Szekszárd (Liszt F. Zeneiskola)
  Liszt-emlékeknél Európában…

 

(Több tárlatunk meghívása még szervezés alatt. Valamennyi országjáró kiállításunk és előadásaink meghívásai – az elmúlt években megjelent 22 kiállításunk rövid leírásai – a honlapunkon megtekinthető!)

Kiállítások (a tematika szerint):

1./„Magyarország virága – Árpád-házi Szent Erzsébet emlékezete Európában”

A korábban 2013-ban Veszprémben (Székesegyház) történt bemutatót követően Felvidéken Nagykaposon, a Magyar Közösségi Házban még június 4-én, az összetartozás napján nyílt meg a tárlat. Majd Zánkára került az Új Nemzedék Központba. Ezután Pilisszentkeresztre utazott, majd vissza Budapestre. a Szent Ferenc Sebei templomba,  (ahol Erzsébet botját őrzik )majd Tatabányán, márciusban Jobbágyiban, utána Sopronban mutattuk be a Szt. Mihály templomban. Július hónapban Leányvárra, a Szent Erzsébet templomba került a tárlat szeptemberig, majd Tiszafüredre, onnan Gyimesfelsőlokra, majd februártól a dunántúli Iván templomába, majd Kaposvárra a Katolikus Gimnáziumba került, onnan május hónapban a budai Szerb Antal utcai (II.ker.) Időskorúak Szent Erzsébet Szeretetotthonába, onnan augusztusba Rákóczifalvára, szeptemberben Szolnokra majd Tállyára, és vissza Budapestre, majd Gyöngyösre utazik a tárlat.

2./ Széchenyi-emlékek nyomában Európában(1.) A gyűjtés Munkács, Nagyvárad, Békéscsaba után Újkígyósra a Széchenyi Iskolába került, míg szeptemberben Szolnokon (a városnapon), majd Budapesten, a kőbányai Széchenyi István iskolában került kiállításra november közepéig, majd ( 2014. év elejétől) Csepelen, a Kazinczy iskolában, majd Kolozsvárott az Apáczai Líceumban, azután Aranyosgyéresen, a Magyar Könyvtárban, majd Nagyenyeden mutatták be. Ezt követően a tárlatot Pécsett, a Széchenyi Gimnáziumban állították fel, majd augusztusban: Kaposvárra a Városnapokra, a Városháza díszes épületében. Szeptemberben: az MTA. könyvtárában, majd a Magyar Diaszpóra Tanács (IV.) egyik üléstermében került –válogatással- részbeni bemutatásra a Várkert Bazár épületében. Januárban a Magyar Kultúra Napján Kaposváron az Együd Kulturális Központban, majd Alsómocsoládon, Pakson a Csengey Központban, majd húsvét után Bonyhádon,  Dombóváron, majd Csapon a Széchenyi Iskola évfordulós ünnepségein láthatták az érdeklődők. 2016-ban az Óbudai Egyetem Bánki Donát- karán, a Széchenyi Szabad Akadémia előadásaihoz kapcsolódóan, majd a felújított pesti Vigadóban megrendezendő Széchenyi Bálon – január 30-án – a 33 tablónyi tárlat válogatása kerül a bálozó közönség elé.         (folyt→)

3./ Széchenyi-emlékek nyomában Európában (2.)

A tárlat Nagykanizsán és Lendván (Bánffy Központ) való kiállítása után Zalaszentgrót, Bak, Siófok, majd Keszthely közönsége előtt került bemutatásra, ahonnan Zalaegerszegre került a Széchenyi Középiskolába, onnan az egykori Széchenyi-Teleki kúriáról is nevezetes Pölöskére, majd a teljesalakos szép Széchenyi-bronzszoborral ékeskedő Kisbucsára, ahol a Határokon Átívelő Mezőgazdasági Szakmai Napok programjaiban került bemutatásra. Onnan Kehidakustányra érkezett, a nevezetes Deák Kúriába, majd a márciusban Vasvárra, a Művelődési Házba. Ezt követően Devecserre, majd a közeli Sárvárra, onnan ősszel Győrbe, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumba, ez után Ivánra a Széchenyi-kastélyba,majd Fertőszentmiklósra az Általános Iskolába került. A gyűjtemény májusban Bükre érkezik, a Művelődési Házba.

 1. júniusától Sopronban a Pannónia Szálló Galériáján tekinthető meg- az épület állandó helyszíne lesz tárlatunknak!

4./  Gloria Victis – 56 emlékezete a világban c. nagyméretű, kibővített foto-dokumentációs tárlatunk válogatása

elsőként az Óbudai Egyetem Központi- majd az Egyetem Bánki Donát Kari épületében került bemutatásra.                                                                                                                                                                                                                                                                         �

5./ A Kossuth-emigráció emlékeinél Európában

A gyűjtés –mely 1999-ben készült- részben Monokról Erdélybe, Marosvásárhelyre utazott a Bod P. Központba, onnan vissza Budapestre szeptemberben a kőbányai Széchenyi Ált. iskolában – előadással- került bemutatásra, 2015 március 14-re a MAOSZ meghívásával (előadással) – a tárlat válogatással- Londonba került bemutatásra.

6./ A magyarság virtuóz követe nyomában – Liszt Ferenc emlékeinél Európában

A tárlat 2013-ban Kolozsvárott a Farkas utcai Református Kollégiumban, majd Londonban a Szent István Házban kerül a közönség elé január közepéig. Hazatérve –az Erkel-tárlattal – a budapesti TIT Stúdióban szerepelt, januárban, míg áprilisban, Győrben a Liszt Ferenc nevét viselő zeneiskolában. Ősszel több külhoni és hazai meghívás várta (Párizs, Lyon, Valbonne, majd Budapest, Fővárosi Szabó E. Könyvtár Zenei Gyűjteménye), majd Tiszafüredre került decemberben. Baján, a Liszt Zeneiskola segítségével a Duna Szállóban kerül bemutatásra, onnan Mohácsra a Városházára, majd októberben Kaposvárra a Liszt-Zeneiskolába, onnan 2016 elején Budapestre, majd Szekszárdra, a Zeneiskolába utazik a gyűjtemény.

7./ Erkel emlékek nyomában–  a  gyulai németvárosi tanító házától az operaházi babérkoszorúig

A soproni Berzsenyi Líceum őszi kiállítása után novemberben Marosvásárhelyre érkezett a Sapientia Egyetemre, onnan januártól az Erkel Színház aulájában – a Magyar Kultúra Napján- és az követő hetekben volt látható. A Krisztinavárosi Könyvtár (június-július) után Miskolcon  és Szerencsen, majd Karcagon az Erkel Zeneiskolában, 2016.év Magyar Kultúra napján Zalaszentgróton – hasonlóképpen az Erkel Zeneiskolában- látható a gyűjtés.

Gondnokság alatti, állandó kiállításaink:

(E gyűjtések a gondnokságot vállaló intézménynél kerülnek állandó kiállításra, egy-egy eseti – más meghívásnak megfelelő- ideiglenes elszállítás kivételével):

1./ Széchenyi-emlékek nyomában EurópábanSopron, Pannónia Szálló (az országjáró kiállítás teljes másolata) több hazai és határon-túli jeles meghívó után a  patinás Szálló fogadta nagy szeretettel, a helybeliek és az utazók megtekintésére.

2./ Rákóczi- és kuruc emlékek Európában…Dunaharaszti: közel 50 hazai és határon túli intézmény meghívása után a II. Rákóczi Ferenc Általános iskola a tárlat állandó gondnokságát és kiállítását vállalta. A tárlat Borsiba, a Rákóczi-kastélyba kapott meghívást, majd október közepétől Bánffyhunyadra (október- decemberben) a Magyar Református Közösségben látható, innen érkezik – Győrújbarát meghívásával- a Művelődési Házba, majd a csepeli Kazinczy-iskolában, novemberben a jászberényi Apponyi Albert (AMI) iskolában,került a közönség elé. Március végén a tárlat Rákóczifalvára, majd augusztus végéig Gyöngyösre a Kolping Házba utazott, onnan – egy azonos c. kötet előkészítéséhez – Budapestre.

3./„Elindultam szép hazámból…”  Bartók emlékek itthon és a nagyvilágbanA kamara-tárlat 2012.szeptemberétől Budapesten, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és Gimnáziumban látható. (Az azonos című könyv leírásai alapján vetélkedőt rendeztek a VIII. Őszi Zenei tábor keretében).  A tárlat november közepétől Pécelen, 2013 év végéig Szent Erzsébet iskolában kerül – vetített előadással – bemutatásra, onnan visszakerült állandó kiállítási helyére a Bartók Zeneiskolába. Elmúlt márciusban –Bartók születése napján- Tar községben került a közönség elé, s onnan tért vissza a gondnok-iskolába. 2014 április közepétől fellépése egykori színhelyén a bajai Duna-szállóban, majd Bonyhádon volt látható. Visszatérve Budapestre a jeles intézménybe a Bartók- Zeneiskolába – állandó helyére- visszakerült.

4./ Erzsébet magyar királyné európai emlékeinél… 2012. november 6.-tól Budapesten, az Erzsébet királyné Szakközépiskolában látható a tárlat, az intézmény az állandó kiállítást vállalta (1203 Budapest, Kossuth u. 35.)

6./„Kazinczy emlékek nyomában: Érsemjéntől – Széphalomig” Győr, Kazinczy Ferenc Gimnázium: állandó kiállítás, amely az országos Kazinczy versenyen is látható volt. (A tárlat gondnokságát az intézmény vállalta.)

7./„Emlékek nélkül nemzetnek híre csak árnyék”– Vörösmarty Mihály emlékezete

Budapest: A Vörösmarty Mihály Általános Iskola (Pestszentlőrinc) a gondnokságot vállalta, állandó kiállítóként.

 

A tagság – 2001- 2013 között- 22 témában készült kiállításainak rövid leírásai az Egyesület honlapján olvashatók!

A feladatok megvalósítását, irodánk működését  a BGA Zrt. hozzájárulása biztosítja, a Széchenyi-kiállítás másolatát az Óbudai Egyetem segítette, eszközeinkhez, a tárlatok utaztatásához: Dr. Béres József,

valamint a a pártolók, a tagságönzetlen segítsége járult hozzá.

 Több kiállításunk elszállítását a Százak Tanácsa– külhoni meghívásnál a Volánbusz Zrt. – támogatta,

/a kiállítások felelős szervezője: dr. Messik Miklós egyesületi elnök /

Budapest, 2016. 01. 10.                                                                                                                      MEVE