A Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület (Meve) tagságának országjáró kiállításai, azokhoz kapcsolódó előadásai – 2013. év október- november

I. Kiállítások a 3. negyedévben (dátumok szerint) :

Október – November

10. 10. –  11. 15.  Bánffyhunyad   (Erdély, Református Közösség)         Rákóczi- és kuruc emlékek…

10. 14. –  11. 15.  Budapest (Kőbánya, Széchenyi I. iskola)                    Széchenyi emlékek nyomában…(1.)

10. 20. –  11. 15.  Zalaegerszeg (Széchenyi István Középiskola)            Széchenyi emlékek…(2.)

10. 22. –  11. 15.  London (Szent István Ház) „                                       „Liszt emlékeknél Londonban, Európában”

10. 23. –  11. 15.  Csömör (Művelődési Ház)              „                           Gloria Victis – 56 emlékezete a világban…”

10. 24.  – 11. 15.  Kolozsvár  (Református Kollégium)                             Erkel emlékek nyomában…

11. 19.  – 12. 15.   Budapest (Szent Ferenc sebei templom)        Magyarország virága- Szt,Erzsébet emlékezete…

11. 19. –  11. 19.   Budapest (Nagyboldogasszony Plébánia, előadásra) Magyar emlékek Itáliában…

a Kosztolányi D. Gimnáziumból visszatérve:                Olasz emlékek Budán…

11. 25.  – 12. 30.   Budapest (Balassi Intézet, Márton Áron Kollégium)     Magyar emlékek Itáliában…

 

December (a további időpontok még pontosítás alatt)

II. Kiállítások (témák szerint):

1./„Magyarország virága – Árpád-házi Szent Erzsébet emlékezete Európában”

 

A korábban Veszprémben (Székesegyház),és Pécel városokban történt bemutatását követően a Felvidéken Nagykaposon, a Magyar Közösségi Házban június 4-én, az összetartozás napján nyílt meg a tárlat, amelyet az augusztusi Erzsébet-táboroknak felajánlottunk, Zánkára került az Új Nemzedék Központba, innen Pilisszentkeresztre utazott, majd vissza Budapestre, ahol a Szent Ferenc sebei templomban állítják ki.

2./ Széchenyi-emlékek nyomában Európában(1.)

 

A gyűjtés Munkács, Nagyvárad, Békéscsaba után Újkígyósra a Széchenyi Iskolába került, míg szeptemberben Szolnokon (a városnapon), majd Budapesten, Csepelen a Kazinczy Ferenc iskolában, majd október 14-től a kőbányai Széchenyi István iskolában került bemutatásra november közepéig.

3./ Széchenyi-emlékek nyomában Európában (2.)

 

A tárlat Nagykanizsán és Lendván (Bánffy Központ) való kiállítása után Zalaszentgrót, Bak, Siófok, majd Keszthely közönsége előtt került bemutatásra, ahonnan v Zalaegerszegre került. (Az időpontokat lásd fenn. A tárlat tökéletes másolata az Óbudai Egyetem jóvoltából készült.)

4./ Gloria Victis – „ 56 emlékezete, emlékei itthon és a nagyvilágban

 

A tárlat a budai Kosztolányi D. Gimnázium után októberben Csömörre kapott meghívást, ahol a kommunizmus áldozatainak emlékműve látható. Megnyilt a Petőfi Sándor Művelődési Házban, október 23 -án, 17.15-kor.

5./Erkel-emlékek: a gyulai, németvárosi tanító házától – az operaházi babérkoszorúig

 

A gyűjtés Gyuláról a könyvtárból visszaérkezve Budapesten, júniusban, a Vörösmarty Zeneiskolába került (Pestlőrinc), majd – a 120 éve elhunyt zeneszerző emlékére- a londoni Szent István Házban került bemutatásra, (amelyet október 22-tól – Liszt születése napjától – november végéig, a Liszt emlékek kiállításunkkal cseréltek le)

Az Erkel-kiállítás Kolozsvárra a Református Kollégiumba utazott, éppen a nemzeti ünnep és a Bethlen szoboravatás napján: október 23-án, ahol november közepéig lesz látható.

6./ A magyarság virtuóz követe nyomában – Liszt Ferenc emlékeinél Európában

 

A tárlat Esztergom és Mosonmagyaróvár után (Zeneiskola, Piarista Gimnázium) az ősszel folytatódó országjárás keretében Budapesten a Liszt Emlékmúzeumban, majd október 22-től, Londonban a Szent István Házban kerül a közönség elé november végéig.

7./ Magyar emlékek Itáliában, olasz emlékek hazánkban. A budai Várnegyed itáliai emlékei

 

A 60 tablónyi tárlat válogatása a Budai Várnegyed emlékeivel ( a Kosztolányi Dezső Gimnáziumban az elmúlt hónapokban kiállított gyűjtéssel) a november 19-i előadás alkalmával látható, majd a Balassi Intézet Márton Áron Kollégiumában, Óbudán,2013 november  22 – december 12 között – a magyarországi olasz évad záróakkordjaként.

III. Gondnokság alatti, állandó kiállításaink (E gyűjtések a gondnokságot vállaló intézménynél kerülnek állandó kiállításra, egy-egy eseti – más meghívásnak megfelelő ideiglenes elszállítás kivételével):

8./ Rákóczi- és kuruc emlékek Európában…

Dunaharaszti: közel 50 hazai és határon túli intézmény meghívása után a II. Rákóczi Ferenc Általános iskola a tárlat állandó gondnokságát és kiállítását vállalta, amely Borsiba, a Rákóczi-kastélyba kapott meghívást, majd október közepétől Bánffyhunyadra, az októberben nálunk bemutatkozott Magyar Református Közösségbe

 

9./„Elindultam szép hazámból…”  Bartók emlékek itthon és a nagyvilágban

A kamara-tárlat 2012. szeptemberétől Budapesten, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és Gimnáziumban látható. (Az azonos című könyv leírásai alapján vetélkedőt rendeztek a VIII. Őszi Zenei tábor keretében).  A tárlat várhatóan november közepétől Pécelen, a Szent Erzsébet iskolában kerül – vetített előadással – bemutatásra, majd visszakerül állandó kiállítási helyére a Bartók Zeneiskolába.

 

10./ Erzsébet magyar királyné európai emlékeinél…

2012. november 6.-tól Budapesten, az Erzsébet királyné Szakközépiskolában látható a tárlat, az intézmény az állandó kiállítást vállalta (1203 Budapest, Kossuth Lajos u. 35.)

11./„Kazinczy emlékek nyomában: Érsemjéntől – Széphalomig” Győr, Kazinczy Ferenc Gimnázium: állandó kiállítás (A tárlat gondnokságát az intézmény vállalta.)

12./„Magyar karitatív szentek, hercegnők, királynék emlékeinél Európában”

Budapest, Törökőri kis Szent Teréz plébánia-templom (Kerepesi út): 2012. év vége óta a gyűjtés több részletben került kiállításra.

13./„Emlékek nélkül nemzetnek híre csak árnyék”– Vörösmarty Mihály emlékezete

Budapest: A Vörösmarty Mihály Általános Iskola (Pestszentlőrinc) a gondnokságot vállalta, állandó kiállítóként.

 

A tagság – 2001- 2013 között készített -22 témában készült kiállításának rövid leírásai

az Egyesület honlapján olvashatók!

 

Az Egyesület egyre bővülő adattára, gyűjtései (és az iroda keretei) miatt a legutóbbi, 2012. évi határozata szerint:

megbeszélés alapján szívesen adja országjáró kiállításait (külön térítés nélkül) – a témához és a kiállításhoz méltó – gondnokságba, állandó bemutatásra (az esetenkénti elszállítás-visszaszállítás lehetőségének a fenntartásával) az ezt vállaló oktatási, művelődési intézményekbe.

 

A feladatok megvalósításához irodánk működését a BGA Zrt. hozzájárulása biztosítja, a felvételek készítését az Óbudai Egyetem segítette, míg több kiállítás szállítását a Százak Tanácsa és a Volánbusz Zrt. támogatta!

 

 

Budapest, 2013. 10. 30.     MEVE