A MEVE tagságának ország- és külföld-járó kiállításai és a tárlatokhoz kapcsolódó előadásai ( 2015. III. negyedév. /2016. I. félév)

2015. év / II. félév:

09.25.-   09.27. Tállya:       (Szt.László templ.)   Árpád-házi Szent Erzsébet emlékezete a világban

09.26.- 10.26. Budapest  (SZ.E. Könyvt) Elindultam szép hazámból- Bartók emlékek nyomában

10.15 – 12.31. Gyöngyös(Rákóczi iskola- Kolping Ház) Rákóczi- és kuruc emlékek Európában…

10.15.- ……. Sopron (Pannónia Szálló) Széchenyi-emlékek nyomában Európában (2.)

10.15.-   11.05. Miskolc  (Erkel Zeneiskola)         Erkel-emlékek nyomában…. �

10.19.- 11.15. Kaposvár (Liszt Zeneiskola) Liszt emlékeknél Európában…�

10.23-  11.06. Piliszentkereszt (Polg. Hiv. Díszterem)      Gloria Victis-1956 emlékezete a világban..�

10.27 –  11.15. Felsőőr (Oberwart, Kétnyelvű Isk.) Jókai-emlékek nyomában…(+ emléktábla-állítás!)

11.07. –  11.24..Szerencs (Műv. Közp. Huszárvár) Erkel-emlékek nyomában… �

11. 24 – 12.15. Karcag, (Erkel Zeneiskola) Erkel emlékek…” kiállítás

2016. év / I. félév(több tárlatunk még szervezés alatt):

(- – –áll. kiáll.)Sopron (Pannónia Szálló, Galéria) Széchenyi-emlékek nyomában, Európában

01.05. – 01.31 Budapest (Krisztinavárosi Könyvtár) Liszt emlékeknél Európában…

01.15. – 03.01. Gyöngyös (Kolping Ház) Árpád-házi Szent Erzsébet emlékezete…

01.25 – 02.10. Zalaszentgrót (Erkel Zeneiskola) Erkel-emlékek nyomában…

01.28.- 02.15. Budapest (Óbudai E. Bánki D. Kar.) Széchenyi emlékek nyomában…(válogatás)

01.30. – 02.01. Budapest (Vigadó, Széchenyi Bál ) Széchenyi-emlékek nyomában…

02.08. – 03.08. Budapest (XII.ker. Ugocsa u. Könyvtár) Liszt-emlékeknél Európában..

02.10. – 02.28. Budapest (Koós K. Zeneiskola) Erkel emlékek nyomában…

02.11. – 02.15. Budapest (I, ker. Gondviselés Háza) Magyar karitatív…(II.)kiáll. ea: a Betegek Világnapján

02.15. – 03.10. Budapest( II. ker. Szent Erzsébet Otth.) Magyar karitatív hercegnők, királynék emléke..(I.)

02.29. – 03.01. Gyöngyös (Kolping Ház,előadás) Árpád-házi Szent Erzsébet emlékezete Európában..

03.15.- 04.07. Baja (Duna Szálló, Jelky A. terem) Széchenyi-emlékek nyomában, Európában…

03.15. – 04.07. Szekszárd (Liszt F. Zeneiskola) Liszt-emlékeknél Európában…

04.02.- 04.10. Budapest (Erzsébet királyné Szk.iskola) Erkel emlékek nyomában(ideigl. csere-tárlat)

04.07.- Budapest (I. ker. Gondviselés Háza) Magyar karitatív hercegnők emlékei Európában(I.)

04.08.- 04.22. Veszprém (Padányi Gimnázium) Széchenyi-emlékek nyomában Európában…

04.08- 04.22. Oroszlány (Művelődési Központ) Rákóczi- és kuruc emlékek Európában…

04.07- 04.14. Bátaszék (Katolikus templom) Árpád-házi Szent Erzsébet emlékezete a világban…

04.14- 04.27. Szekszárd (Szent József Iskolaközpont) „

04. 27- 05.13. Pécs (Szent Mór Iskolaközpont) „

05.14- 05.30. Pécs (Székesegyház) „

05. 31- 06.13. Paks (Balogh Antal Katolikus Gimnázium). „

05.27- 06.11. Székesfehérvár (Szent István Ház) Széchenyi-emlékek nyomában, Európában(ea., kiáll.)

II. Kiállítások (a tematika szerint):

1./„Magyarország virága – Árpád-házi Szent Erzsébet emlékezete Európában”

A korábban 2013-banVeszprémben (Székesegyház) történt bemutatót követően FelvidékenNagykaposon, a Magyar Közösségi Házban még június 4-én, az összetartozás napján nyílt meg a tárlat. MajdZánkára került az Új Nemzedék Központba. EzutánPilisszentkeresztre utazott, majd vissza Budapestre. aSzent Ferenc Sebei templomba, (ahol Erzsébet botját őrzik )majd Tatabányán, márciusban Jobbágyiban, utána Sopronban mutattuk be a Szt. Mihály templomban. Július hónapban Leányvárra, a Szent Erzsébet templomba került a tárlat szeptemberig, majd Tiszafüredre, onnan Gyimesfelsőlokra, majd februártól a dunántúli Iván templomába, majd Kaposvárra a Katolikus Gimnáziumba került, onnan május hónapban a budai Szerb Antal utcai (II.ker.) Időskorúak Szent Erzsébet Szeretetotthonába, onnan augusztusba Rákóczifalvára, szeptemberben Szolnokra majd Tállyára, és vissza Budapestre, majd Gyöngyösre utazik a tárlat. Majd Budapestről, a Gondviselés Házából indulva: június közepéig Bátaszék, Szekszárd, Pécs, Paks városokban látható.

2./ Széchenyi-emlékek nyomában Európában(1.) A gyűjtésMunkács, Nagyvárad, Békéscsaba utánÚjkígyósra a Széchenyi Iskolába került, míg szeptemberben Szolnokon (a városnapon), majd Budapesten, akőbányai Széchenyi István iskolában került kiállításra november közepéig, majd ( 2014. év elejétől) Csepelen, a Kazinczy iskolában, majd Kolozsvárott az Apáczai Líceumban, azután Aranyosgyéresen, a Magyar Könyvtárban, majd Nagyenyeden mutatták be. Ezt követően a tárlatot Pécsett, a Széchenyi Gimnáziumban állították fel, majd augusztusban: Kaposvárra a Városnapokra, a Városháza díszes épületében. Szeptemberben: az MTA. könyvtárában, majd a Magyar Diaszpóra Tanács (IV.) egyik üléstermében került –válogatással- részbeni bemutatásra a Várkert Bazár épületében. Januárban a Magyar Kultúra Napján Kaposváron az Együd Kulturális Központban, majd Alsómocsoládon, Pakson a Csengey Központban, majd húsvét után Bonyhádon, Dombóváron, majd Csapon a Széchenyi Iskola évfordulós ünnepségein láthatták az érdeklődők. 2016-ban az Óbudai Egyetem Bánki Donát- karán, a Széchenyi Szabad Akadémia előadásaihoz kapcsolódóan, majd a felújított pesti Vigadóban megrendezendő Széchenyi Bálon, majd Baján, Veszprémben és Székesfehérvárott kerül a 33 tablónyi tárlat a közönség elé.

3./Széchenyi-emlékek nyomában Európában (2.)

A tárlatNagykanizsán ésLendván (Bánffy Központ) való kiállítása utánZalaszentgrót, Bak, Siófok, majd Keszthely közönsége előtt került bemutatásra, ahonnan Zalaegerszegre került a Széchenyi Középiskolába, onnan az egykori Széchenyi-Teleki kúriáról is nevezetes Pölöskére, majd a teljesalakos szép Széchenyi-bronzszoborral ékeskedő Kisbucsára, ahol a Határokon Átívelő Mezőgazdasági Szakmai Napok programjaiban került bemutatásra. Onnan Kehidakustányra érkezett, a nevezetes Deák Kúriába, majd a márciusban Vasvárra, a Művelődési Házba. Ezt követően Devecserre, majd a közeli Sárvárra, onnan ősszel Győrbe, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumba, ez után Ivánra a Széchenyi-kastélyba,majd Fertőszentmiklósra az Általános Iskolába került. A gyűjtemény májusban Bükre érkezik, a Művelődési Házba.

2015. júniusától Sopronban a Pannónia Szálló Galériáján tekinthető meg- az épület állandó helyszíne lesz tárlatunknak!

4./Gloria Victis – 56 emlékezete a világban c. nagyméretű, kibővített foto-dokumentációs tárlatunk válogatása

elsőként az Óbudai Egyetem Központi- illetve a Bánki Donát Kar épületében, majd Pilisszentkereszten került bemutatásra.

5./ A Kossuth-emigráció emlékeinél Európában

A gyűjtés –mely 1999-ben készült- részbenMonokról Erdélybe, Marosvásárhelyre utazott a Bod P. Központba, onnan vissza Budapestre szeptemberben a kőbányai Széchenyi Ált. iskolában – előadással- került bemutatásra, 2015 március 14-re a MAOSZ meghívásával (előadással) – a tárlat válogatással- Londonba került bemutatásra.

6./A magyarság virtuóz követe nyomában – Liszt Ferenc emlékeinél Európában

A tárlat2013-ban Kolozsvárott a Farkas utcai Református Kollégiumban, majd Londonban a Szent István Házban kerül a közönség elé január közepéig. Hazatérve –az Erkel-tárlattal – a budapesti TIT Stúdióban szerepelt, januárban, míg áprilisban, Győrben a Liszt Ferenc nevét viselő zeneiskolában. Ősszel több külhoni és hazai meghívás várta (Párizs, Lyon, Valbonne, majd Budapest, Fővárosi Szabó E. Könyvtár Zenei Gyűjteménye), majd Tiszafüredre került decemberben. Baján, a Liszt Zeneiskola segítségével a Duna Szállóban kerül bemutatásra, onnan Mohácsra a Városházára, majd októberben Kaposvárra a Liszt-Zeneiskolába, onnan 2016 elején Budapestre, majd Szekszárdra, a Zeneiskolába utazik a gyűjtemény.

7./ Erkel emlékek nyomában– a gyulai németvárosi tanító házától az operaházi babérkoszorúig

A soproni Berzsenyi Líceum őszi kiállítása után novemberben Marosvásárhelyre érkezett a Sapientia Egyetemre, onnan januártól az Erkel Színház aulájában – a Magyar Kultúra Napján- és az követő hetekben volt látható. A Krisztinavárosi Könyvtár (június-július) után Miskolcon és Szerencsen, majd Karcagon az Erkel Zeneiskolában, 2016.év Magyar Kultúra napján Zalaszentgróton – a Zeneiskolában,áprilisban a Pestszenterzsébeti Erzsébet-királyné Szakközépiskolában, júniusban Budakeszin az Erkel F. Művelődési. Közp.-ban látható a gyűjtés.

Gondnokság alatti, állandó kiállításaink: (E gyűjtések a gondnokságot vállaló intézménynél kerülnek állandó kiállításra, egy-egy eseti – más meghívásnak megfelelő- ideiglenes elszállítás kivételével):

1./Széchenyi-emlékek nyomában EurópábanSopron, Pannónia Szálló (az országjáró kiállítás teljes másolata) több hazai és határon-túli jeles meghívó után a patinás Szálló fogadta nagy szeretettel, a helybeliek és az utazók megtekintésére.

2./Rákóczi- és kuruc emlékek Európában…Dunaharaszti: közel 50 hazai és határon túli intézmény meghívása után a II. Rákóczi Ferenc Általános iskola a tárlat állandó gondnokságát és kiállítását vállalta. A tárlat Borsiba, a Rákóczi-kastélyba kapott meghívást, majd október közepétől Bánffyhunyadra (október- decemberben) a Magyar Református Közösségben látható, innen érkezik – Győrújbarát meghívásával- a Művelődési Házba, majd a csepeli Kazinczy-iskolában, novemberben a jászberényi Apponyi Albert (AMI) iskolában,került a közönség elé. 2015.ben a tárlat Rákóczifalvára, majd Gyöngyösre a Kolping Házba, onnan az azonos c. kötet előkészítéséhez Budapestre, 2016 áprilisában Oroszlányba,a Műv. Házba utazik.

3./„Elindultam szép hazámból…” Bartók emlékek itthon és a nagyvilágbanA kamara-tárlat 2012.szeptemberétől Budapesten, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és Gimnáziumban látható. (Az azonos című könyv leírásai alapján vetélkedőt rendeztek a VIII. Őszi Zenei tábor keretében). A tárlat november közepétől Pécelen, 2013 év végéig Szent Erzsébet iskolában kerül – vetített előadással – bemutatásra, onnan visszakerült állandó kiállítási helyére a Bartók Zeneiskolába. Elmúlt márciusban –Bartók születése napján- Tar községben került a közönség elé, s onnan tért vissza a gondnok-iskolába. 2014 április közepétől fellépése egykori színhelyén a bajai Duna-szállóban, majd Bonyhádon volt látható. Visszatérve Budapestre a jeles intézménybe a Bartók- Zeneiskolába – állandó helyére- visszakerült.

4./ Erzsébet magyar királyné európai emlékeinél…2012. november 6.-tól Budapesten, az Erzsébet királyné Szakközépiskolában látható a tárlat, az intézmény az állandó kiállítást vállalta (1203 Budapest, Kossuth u. 35.)

6./„Kazinczy emlékek nyomában: Érsemjéntől – Széphalomig” Győr, Kazinczy Ferenc Gimnázium: állandó kiállítás, amely az országos Kazinczy versenyen is látható volt. (A tárlat gondnokságát az intézmény vállalta.)

7./„Emlékek nélkül nemzetnek híre csak árnyék”– Vörösmarty Mihály emlékezete

Budapest: A Vörösmarty Mihály Általános Iskola (Pestszentlőrinc) a gondnokságot vállalta, állandó kiállítóként

A tagság – 2001- 2013 között- 22 témában készült kiállításainak rövid leírásai az Egyesület honlapján olvashatók!

A feladatok megvalósítását, irodánk működését aBGA Zrt. hozzájárulása biztosítja, a Széchenyi-kiállítás másolatát azÓbudai Egyetem segítette, eszközeinkhez, a tárlatok utaztatásához:Dr. Béres József,valamint a a pártolók, a tagságönzetlen segítsége járult hozzá. Több kiállításunk elszállítását aSzázak Tanácsa– külhoni meghívásnál aVolánbusz Zrt. – támogatta. /a kiállítások felelős szervezője: dr. Messik Miklós egyesületi elnök /

Budapest, 2016. 04. 10. MEVE