A Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület tagságának ország- és külföld-járó kiállításai és a tárlatokhoz kapcsolódó előadásai ( 2015. év)

Kiállítások  dátumok szerint, esetenként meghosszabbított időpontokkal:( 2015.I-II. félév)

 

12.12. –  01.26. Gyimesfelsőlok (Szent Erzsébet Gimnázium) Árpád-házi Szent Erzsébet emlékezete…

01.22. –  02.20. Kaposvár (Együd Árpád Művelődési Közp.)    Széchenyi-emlékek nyomában Európában

01.22.-   02.10. Budapest (Erkel Színház)                           Erkel emlékek nyomában (a gyulai németvárostól..)

02.01.-   02.15  Iván (Római Katolikus templom)                 Árpád-házi Szt. Erzsébet emlékezete a világban…

02.02.-   02.16. Fertőszentmiklós (Felsőbüki N. P. Isk.)      Széchenyi-emlékek nyomában…(2.)

02.20 –   03.05. Alsómocsolád (Művelődési Ház)                 Széchenyi-emlékek nyomában…(1.)

02.20.-   03.30. Kaposvár (Katolikus Gimnázium)                Árpád-házi Szent Erzsébet emlékezete…

03.10.-   03.30. Paks (Csengey Dénes Műv. Központ)        Széchenyi emlékek nyomában Európában…

03.14.-   03.15. London (MAOSZ ) előadás és kiállítás:       Kossuth-emigráció emlékei Angliában, Skóciában

03.30.-   05.05. Rákóczifalva (Varsány Műv. Közp.)             Rákóczi- és kuruc emlékek nyomában  Európában

04.09.-   05.07. Bonyhád (Széchenyi István Ált. Isk.)           Széchenyi-emlékek nyomában Európában…(1.)

04.22.-   05.07. Baja (Duna szálló Jelky A. terem)                Bartók emlékhelyek itthon és a nagyvilágban…

05.07.-   05.21. Baja (Duna Szálló Jelky A. terem)                Liszt-emlékeknél Európában…

05.07.-   06.20. Bonyhád (Bartók Zeneiskola)                       Bartók-emlékhelyek itthon és a nagyvilágban…

05.10.-   05.25. Budapest (II.ker. Szt. Erzsébet Otthon)        Árpád-házi Szent Erzsébet emlékezete…

05.11.-   05.25. Bük (Művelődési Központ, módosítás!)        Széchenyi-emlékek nyomában…(2.)

05.14.-   05.27. Dombóvár (Művelődési Ház)                        Széchenyi-emlékek nyomában …(1.)

06.20.-   06.30. Rákóczifalva (Kat. templom)                         Árpád-házi Szt. Erzsébet emlékezete a világban…

06.20.-   06.22. Csap (Kárpátalja,Széchenyi Isk. névadó)     Széchenyi emlékek nyomában Európában…(1.)

06.15.-   07.31. Budapest (Krisztinavárosi Könyvtár)             Erkel emlékek nyomában…

06.10.-   …..      Sopron    (Pannónia Szálló)                        Széchenyi-emlékek nyomában Európában (2.)

06.10.-   08.31. Mohács    (Városi Galéria)                           Liszt-emlékeknél Európában…

06.11.-   08.31. Gyöngyös(Rákóczi iskola- Kolping Ház)   Rákóczi- és kuruc emlékek Európában…

09.14.    09. 26. Szolnok    (KESZ szervezet)            Árpád-házi Szent Erzsébet emlékezete a világban�

09.15.    10.15.  Budapest  (Liszt F. Nemzk. Repülőtér)       Liszt emlékeknél Európában…(tervezet!)

09.27.    10. 27. Budapest  (SZ.E. Könyvt)                Elindultam szép hazámból- Bartók emlékek nyomában

09..25.   09.28.  Tállya:       (Szt.László templ.)         Árpád-házi Szent Erzsébet emlékezete a világban          �

09.30.    10.06.  Felsőőr      (Oberwart, Kétnyelvű Isk.) Jókai-emlékek a Kárpát-medencében, Európában….

10.22 –   11.05   Kaposvár  (Liszt Zeneiskola)                       Liszt emlékeknél Európában…                                     10.15.     11.05.  Miskolc     (Erkel Zeneiskola)                      Erkel-emlékek nyomában….                             �

11.07.     11.30.  Szerencs   (Műv. Közp. Huszárvár)             Erkel-emlékek nyomában…    �

  �

(Több tárlatunk meghívása még szervezés alatt. Valamennyi országjáró kiállításunk és előadásaink meghívásai – az elmúlt években megjelent 22 kiállításunk rövid leírásai – a honlapunkon megtekinthető!)

  1. Kiállítások (a tematika szerint):

1./„Magyarország virága – Árpád-házi Szent Erzsébet emlékezete Európában”

A korábban 2013-ban Veszprémben (Székesegyház) történt bemutatót követően Felvidéken Nagykaposon, a Magyar Közösségi Házban még június 4-én, az összetartozás napján nyílt meg a tárlat. Majd Zánkára került az Új Nemzedék Központba. Ezután Pilisszentkeresztre utazott, majd vissza Budapestre. a Szent Ferenc Sebei templomba,  (ahol Erzsébet botját őrzik )majd Tatabányán, márciusban Jobbágyiban, utána Sopronban mutattuk be a Szt. Mihály templomban. Július hónapban Leányvárra, a Szent Erzsébet templomba került a tárlat szeptemberig, majd Tiszafüredre, onnan Gyimesfelsőlokra, majd februártól a dunántúli Iván templomába, majd Kaposvárra a Katolikus Gimnáziumba került, onnan május hónapban a budai Szerb Antal utcai (II.ker.) Időskorúak Szent Erzsébet Szeretetotthonába, onnan augusztusba Rákóczifalvára, szeptemberben Szolnokra majd a Tállyára utazik  a tárlat.

2./ Széchenyi-emlékek nyomában Európában(1.) A gyűjtés Munkács, Nagyvárad, Békéscsaba után Újkígyósra a Széchenyi Iskolába került, míg szeptemberben Szolnokon (a városnapon), majd Budapesten, a kőbányai Széchenyi István iskolában került kiállításra november közepéig, majd ( 2014. év elejétől) Csepelen, a Kazinczy iskolában, majd Kolozsvárott az Apáczai Líceumban, azután Aranyosgyéresen, a Magyar Könyvtárban, majd Nagyenyeden mutatták be. Ezt követően a tárlatot Pécsett, a Széchenyi Gimnáziumban állították fel, majd augusztusban: Kaposvárra a Városnapokra, a Városháza díszes épületében. Szeptemberben: az MTA. könyvtárában, majd a Magyar Diaszpóra Tanács (IV.) egyik üléstermében került –válogatással- részbeni bemutatásra a Várkert Bazár épületében. Januárban a Magyar Kultúra Napján Kaposváron az Együd Kulturális Központban, majd Alsómocsoládon, s márciustól Pakson a Csengey Központban, majd húsvét után  Bonyhádon, májusban  Dombóváron, júniustól Csapon, a Széchenyi Iskola évfordulós ünnepségein láthatja a közönség.

3./ Széchenyi-emlékek nyomában Európában (2.)

A tárlat Nagykanizsán és Lendván (Bánffy Központ) való kiállítása után Zalaszentgrót, Bak, Siófok, majd Keszthely közönsége előtt került bemutatásra, ahonnan Zalaegerszegre került a Széchenyi Középiskolába, onnan az egykori Széchenyi-Teleki kúriáról is nevezetes Pölöskére, majd a teljesalakos szép Széchenyi-bronzszoborral ékeskedő Kisbucsára, ahol a Határokon Átívelő Mezőgazdasági Szakmai Napok programjaiban került bemutatásra. Onnan Kehidakustányra érkezett, a nevezetes Deák Kúriába, majd a márciusban Vasvárra, a Művelődési Házba. Ezt követően Devecserre, majd a közeli Sárvárra, onnan ősszel Győrbe, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumba, ez után Ivánra a Széchenyi-kastélyba,majd Fertőszentmiklósra az Általános Iskolába került. A gyűjtemény májusban Bükre érkezik, a Művelődési Házba.

  1. júniusától Sopronban a Pannónia Szálló Galériáján tekinthető meg- ahol egyik állandó helyszíne lesz tárlatunknak!

4./  Gloria Victis – 56 emlékezete a világban c. nagyméretű, kibővített foto-dokumentációs tárlatunk válogatása

elsőként az Óbudai Egyetem Központi- majd az Egyetem Bánki Donát Kari épületében került bemutatásra.                                                                                                                                                                                                                                                                         �

5./ A Kossuth-emigráció emlékeinél Európában

A gyűjtés –mely 1999-ben készült- részben Monokról Erdélybe, Marosvásárhelyre utazott a Bod P. Központba, onnan vissza Budapestre szeptemberben a kőbányai Széchenyi Ált. iskolában – előadással- került bemutatásra, 2015 március 14-re a MAOSZ meghívásával (előadással) – a tárlat válogatással- Londonba került bemutatásra.

6./ A magyarság virtuóz követe nyomában – Liszt Ferenc emlékeinél Európában

A tárlat 2013-ban Kolozsvárott a Farkas utcai Református Kollégiumban, majd Londonban a Szent István Házban kerül a közönség elé január közepéig. Hazatérve –az Erkel-tárlattal – a budapesti TIT Stúdióban szerepelt, januárban, míg áprilisban, Győrben a Liszt Ferenc nevét viselő zeneiskolában. Ősszel több külhoni és hazai meghívás várta (Párizs, Lyon, Valbonne, majd Budapest, Fővárosi Szabó E. Könyvtár Zenei Gyűjteménye), majd Tiszafüredre került decemberben. Baján, a Liszt Zeneiskola segítségével a Duna Szállóban kerül bemutatásra, onnan Mohácsra a Városházára, majd októberben Kaposvárra a Liszt-Zeneiskolába utazik a gyűjtemény.

7./ Erkel emlékek nyomában–  a  gyulai németvárosi tanító házától az operaházi babérkoszorúig

A soproni Berzsenyi Líceum őszi kiállítása után novemberben Marosvásárhelyre érkezett a Sapientia Egyetemre, onnan januártól az Erkel Színház aulájában – a Magyar Kultúra Napján- és az követő hetekben volt látható. A Krisztinavárosi Könyvtár (június-július) után Miskolcon, majd Szerencsen látható a gyűjtés.(szeptember –október)

         Gondnokság alatti, állandó kiállításaink: (E gyűjtések a gondnokságot vállaló intézménynél kerülnek állandó kiállításra, egy-egy eseti – más meghívásnak megfelelő- ideiglenes elszállítás kivételével):

1./ Széchenyi-emlékek nyomában EurópábanSopron, Pannónia Szálló (az országjáró kiállítás teljes másolata) több hazai és határon-túli jeles meghívó után a  patinás Szálló fogadta nagy szeretettel, a helybeliek és az utazók megtekintésére.

2./ Rákóczi- és kuruc emlékek Európában…Dunaharaszti: közel 50 hazai és határon túli intézmény meghívása után a II. Rákóczi Ferenc Általános iskola a tárlat állandó gondnokságát és kiállítását vállalta. A tárlat Borsiba, a Rákóczi-kastélyba kapott meghívást, majd október közepétől Bánffyhunyadra (október- decemberben) a Magyar Református Közösségben látható, innen érkezik – Győrújbarát meghívásával- a Művelődési Házba, majd a csepeli Kazinczy-iskolában, novemberben a jászberényi Apponyi Albert (AMI) iskolában,került a közönség elé. Március végén a tárlat Rákóczifalvára, majd augusztus végéig Gyöngyösre a Kolping Házba utazott.

3./„Elindultam szép hazámból…”  Bartók emlékek itthon és a nagyvilágbanA kamara-tárlat 2012.szeptemberétől Budapesten, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és Gimnáziumban látható. (Az azonos című könyv leírásai alapján vetélkedőt rendeztek a VIII. Őszi Zenei tábor keretében).  A tárlat november közepétől Pécelen, 2013 év végéig Szent Erzsébet iskolában kerül – vetített előadással – bemutatásra, onnan visszakerült állandó kiállítási helyére a Bartók Zeneiskolába. Elmúlt márciusban –Bartók születése napján- Tar községben került a közönség elé, s onnan tért vissza a gondnok-iskolába. 2014 április közepétől fellépése egykori színhelyén a bajai Duna-szállóban, majd Bonyhádon látható.

4./ Erzsébet magyar királyné európai emlékeinél… 2012. november 6.-tól Budapesten, az Erzsébet királyné Szakközépiskolában látható a tárlat, az intézmény az állandó kiállítást vállalta (1203 Budapest, Kossuth  u. 35.)

6./„Kazinczy emlékek nyomában: Érsemjéntől – Széphalomig” Győr, Kazinczy Ferenc Gimnázium: állandó kiállítás, amely az országos Kazinczy versenyen is látható volt. (A tárlat gondnokságát az intézmény vállalta.)

7./„Emlékek nélkül nemzetnek híre csak árnyék”– Vörösmarty Mihály emlékezete

Budapest: A Vörösmarty Mihály Általános Iskola (Pestszentlőrinc) a gondnokságot vállalta, állandó kiállítóként.

A tagság – 2001- 2013 között- 22 témában készült kiállításainak rövid leírásai az Egyesület honlapján olvashatók!

A feladatok megvalósítását, irodánk működését a NEA, a BGA Zrt. hozzájárulása biztosítja, a Széchenyi-kiállítás másolatát az Óbudai Egyetem segítette, eszközeinkhez ifj.dr. Béres József, a pártolók, a tagságönzetlen segítsége járult hozzá.

 Több kiállításunk elszállítását a Százak Tanácsa– külhoni meghívásnál a Volánbusz Zrt. – támogatta,

/a kiállítások felelős szervezője: dr. Messik Miklós egyesületi elnök /

Budapest, 2015. 08.15.                                                                                                                          MEVE